4/19/2014

Omena-kanelikakku browned butter-kuorrutteella

Tämän kakun tein mummulleni ja ukilleni. Kakku kulki mukavasti äidin sylissä noin viisi tuntia autossa. Hieman se painui kasaan, mutta muuten matka sujui kakun puolesta hienosti :D
Paikan päällä viimeistelin ja koristelin kakun. Kuvio kakun päällä osoittautui harvinaisen hankalaksi, vaikka yksinkertaiselta näyttääkin.
Kakkua maisteltiin pöydässä ja kuorrutteen hieman karamellimainen maku yllätti. Positiivisesti, ainakin minun osaltani. Omenan mehevöittänyt pohja oli yön yli seistyään vielä herkullisemman makuinen, kuin heti kuorruttamisen jälkeen.
Mummu huomasi keittiössä ollessaan kulhon, jossa olin kuorrutetta pitänyt. Olin laittanut kulhon lavuaariin, ja täyttänyt sen vedellä, kun mummu huutaa keittiöstä, suupielet kuorrutteessa: 'Ette olisi laittaneet vettä, olisin nuollut kupin!'. Kikatimme äidin kanssa hiljaa pöydässä.
Itsekin olen huomannut (yhdessä äitini, poikaystäväni, veljeni, siskoni ja isäni kanssa), että pidän kovasti taikinakulhojen putsaamisesta. Nyt sain sitten tietää, mistä sekin on periytynyt :D
Tässä valmistaudun kuvaamaan luomustani.
Kuvaukset tehtiin tällä kertaa ukin tekemällä laiturilla, yhdessä äidin ja valkeiden ruusujen kanssa. Äiti ei jaksanut odottaa vuoroaan, vaan otti kuvia jo valmisteluvaiheissa :D Valkoiset ruusut sopivat mielestäni hyvin ruskeapilkullisen, hieman kellertävän kuorrutteen kanssa. 

Kotona, ennen kuin lähdimme mummulaan, tein pohjat kakkuun. Lisäksi tein omenahillokkeen, jonka piti tulla pohjien väliin. Unohdin sen kuitenkin, ja laitoin tilalle voikreemiä, joka piti tulla vain kakun ulkopuolelle. Ulkopuolen kuorrutekerroksesta tuli siis ilmiselvästi liian ohut ja opetuksena tässä oli; Älä. Leivo. Väsyneenä. Onneksi kakku kuitenkin maistui hyvälle kaksinkertaisella kuorrutteella, ja omenahilloke tarjoiltuna vieressä. 

Suosittelen, että varaat kakun tekemiseen pari päivää. Voit esimerkiksi tehdä pohjat ja omenahillokkeen ensimmäisenä päivänä ja täyttää sekä kuorruttaa kakun seuraavana. Kakku maistuu parhaimmalle levättyään jääkaapissa yön yli.

Omena-kanelikakkupohjat:

150 g voita
3 suurta munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 vaaleaa muscovadosokeria (käytin itse tummaa, kun en vaaleaa löytänyt)
1 tl vaniljajauhetta tai 1 vaniljatanko
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl soodaa
1 1/2 dl omenasosetta
250 g omenaraastetta (noin 2 omenaa)
1 1/2 - 2 tl kanelia

Omenahilloke:

300 g kuorittuja ja paloiteltuja omenia, joista on poistettu siemenkodat (noin 2 1/2 omenaa)
3/4 dl vettä
1/2 dl vaaleaa muscovadosokeria (tummakin käy)
1/4 tl vaniljajauhetta tai 1/2 vaniljatanko

Browned butter-kuorrute:

200 g suolatonta voita
2 1/2 dl tomusokeria
3/4 dl kuohukermaa
(ripaus kanelia)

Omena-kanelikakkupohja:
Voitele ja jauhota kaksi kakkuvuokaa, joiden halkaisija on noin 15 cm (käytin itse halkaisijaltaan 20 cm kokoista vuokaa, jolloin kakusta tuli hieman matalampi). 
Sulata voi mikrossa ja anna sen jäähtyä.
Vatkaa munat, sokeri, muscovadosokeri ja vaniljajauhe tai -siemenet kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi, noin 3 minuuttia. 
Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele varovasti nuolijalla tasaiseksi taikinaksi.
Lisää voisula, omenasose ja -raaste. Sekoita tasaiseksi ja jaa taikina kahteen kakkuvuokaan. 
Paista pohjia 175 asteessa 40-45 minuuttia, kunnes kakun keskelle työnnettyyn grillitikkuun ei jää taikinaa.
Jäähdytä pohjia vuoissa noin 15 minuuttia ja kumoa ritilälle. Anna jäähtyä kokonaan.

Omenahilloke:
Sekoita kattilassa kaikki hillokkeen aineet keskenään. Hauduta ilman kantta 10-15 minuuttia, kunnes omenat ovat sopivasti pehmenneet. Voit soseuttaa hilloketta halutessasi sauvasekoittimella, mutta se ei ole välttämätöntä.
Kaada hilloke puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Browned butter-kuorrute:
Käytä ainoastaan suolatonta voita, ettei kuorrutteeseen tule suolakiteitä.
Sulata voi laakeassa kasarissa. Kuumenna kiehuvaksi, ja anna kiehua koko ajan sekoitellen kunnes voi on kullanruskeaa ja tuoksuu karamellimaiselta (noin 10-15 minuuttia). Jos haluat poistaa ruskeat pilkut, voit siivilöidä voin tiheän siivilän läpi tai valuttaa sen kahvisuodattimen tai sideharsokankaan läpi.
Kaada voi kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä kulho sitten peitettynä jääkaappiin, kunnes voi alkaa hieman kovettua.
Vatkaa voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri sekä kerma ja ripaus kanelia, jos pidät sen mausta. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.

Kakun täyttäminen ja kuorrutus:
Leikkaa kakkupohjat kahtia neljäksi ohuemmaksi pohjalevyksi. 
Laita ensimmäinen pohjalevy kakkuvadille. Levitä päälle kerros omenahilloketta (valuta tarvittaessa liika neste hillokkeesta pois). Toista, kunnes olet käyttänyt kolme pohjalevyä. Laita päälimmäiseksi viimeinen pohjalevy leikkauspinta alaspäin. 
Pane kakku pyörivälle vadille. Levitä ohut kerros kuorrutetta kakun päälle ja reunoille. Anna kovettua hetki (noin 10 minuuttia) jääkaapissa ja lisää loput kuorrutteesta kakulle. Tee kulmapaletilla kakun päälle spiraali-kuvio, aloita keskeltä ja lopeta reunoille. Kuvion voi jatkaa myös reunoille, jos haluat. 

*Anna kakkupohjien levätä yön yli jääkaapissa, jolloin niitä on helpompi käsitellä ja leikata
*Voit tehdä kaksinkertaisen kuorrutteen, jos haluat kuorrutetta pohjien väliin sekä kakun päälle ja reunoille
*Jos kuorrute sulaa, pidä sitä hetki jääkaapissa

Resepti on alunperin Linda Lomelinon kirjasta Taivaalliset täytekakut. Voit vierailla hänen blogissaan call-me-cupcake.blogspot.fi.

4 comments:

  1. Hei vaan täällä sinunkin blogin puolella! :) Mahtavan näköinen kakku ja laadukkaita kuvia, tulen varmasti seuraamaan blogiasi jatkossa. Ja tuo kulhon nuoleminen on ehdottomasti pakollinen vaihe leipomisessa :D hauskaa viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos paljon kommentistasi! :)

      Delete
  2. Hei. Blogisi on kiva ja kauniita leipomuksia teet. Mietin vain,että oletko tietoinen joidenkin kasvien/kukkien myrkyllisyydestä? Käytät esim koristelussa ilman suojausta tulppaania mikä on myrkyllinen, ei kovin,mutta on kuitnekin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos :)
      Olen tietoinen kukkien myrkyllisyydestä, ja pyrin välttämään kukkien suoraa kosketusta leivonnaisiin. Vielä ei ainakaan ole ollut harmia siitä, hyvä kuitenkin että muistutit :)

      Delete