6/14/2014

Parsarisotto / Asparagus risotto


 Tänään oli se päivä.
Se päivä kun tein ensimmäistä kertaa risottoa.
Ja oli hyvää. Niin hyvää.
Ja tänään oli myös se päivä, kun söin ensi kertaa parsaa.
Ja ei ollut hyvää. Ei niin hyvää. Mutta sopi risoton kanssa.
Kesäloma alkoi. Niin teki. Ja se on yksi syy blogin hiljaisuudelle. Ei vain ole yksinkertaisesti ollut aikaa. KESÄLOMALLA. Kyllä, uskokaa tai älkää. 
Taisin minä tuossa kahden viikon aikana yhden suklaakakun pyöräyttää, mutta muuten oli ruoanlaitto hieman jäänyt. Eipä enää. Jes.
Risoton tekeminen ei onneksi ole niin hankalaa kuin luulin. Se valmistuu suht nopeasti ja on oikein hyvää sellaisenaan , tai lisukkeena lihalle. Ja risottojakin on monenlaisia, joten jokaiselle löytyy varmasti joku lemppari!

In English:
It happened. I mean really.
Risotto. Yup, I made it.
For the first time ever. And I succeed. YUP!
It was drop dead delicious may I tell you. 

I went for a run today with my brother and picked these lupines on the way home.
'Get out of the bush, I don't wanna look like I'm with a retard.' 
Thank you bro, I love you too!
'Let's get outta here, they're watching you.'
'No, they're not.'
'Yes, they are, you're taking their flowers.'
And then we ran. 
If he's reading this, I'M SORRY I TOOK YOUR FLOWERS.

And I'm really sorry it's been so quiet on my blog nowadays. I just didn't have time to cook. And yes I know it's holiday, but NO TIME for this girl. Duh.
Parsarisotto (2 pientä annosta):
250 g vihreää parsaa
4 dl vettä
1 salottisipuli
1 rkl oliiviöljyä
1,5 dl risottoriisiä
3/4 kasvisliemikuutiota
1 dl valkoviiniä tai omenamehua
1/2 rkl voita
25 g parmesaania
suolaa ja pippuria

Poista parsojen tyvestä puumainen osa ja kuori ne nupusta tyveen päin. Pilko parsat paloiksi ja keitä kannen alla noin 6 minuuttia. Tarkista kypsyys. Nosta parsat lautaselle.
Lisää parsojen keitinveteen kasvisliemikuutiot.
Kuori ja hienonna salottisipulit. Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa.
Lisää riisi ja kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Lisää valkoviini tai mehu ja jatka sekoittamista.
Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen kuumaa kasvislientä. Lisää kasvislientä pienissä erissä kokoajan sekoittaen sitä mukaa kun edellinen liemi on imeytynyt riisiin. Riisi on kypsää 15–20 minuutin kuluttua. Riisin kuuluu olla hieman hampaissa tuntuvaa, ei siis täysin pehmeää.
Raasta parmesaanipala ja sekoita risoton joukkoon. Lisää myös parsapalat, voi, ripaus mustapippuria ja tarvittaessa suolaa.

Asparagus risotto (2 small servings):
250 g green asparagus
1 3/4 cup water
1 shallot, diced
1 tbsp olive oil
2/3 cup risotto rice (arborio etc.)
3/4 vegetable stock cube
2/5 cup white wine or apple juice
1/2 tbsp butter
25 g parmesan cheese
salt and pepper

Remove the woody part of the asparagus and peel them starting from the bud. Chop the asparagus into small pieces and boil them under a lid for about 6 minutes. Lift them onto a plate. Add the vegetable stock cube into the boiling water.
Saute the shallot in olive oil. Add rice and saute until the rice is translucent. Add the wine or juice and stir until the liquid has disappeared.
Add a scoopful of the vegetable stock into the rice and let it disappear. Repeat until you have used all the liquid. It takes about 15 to 20 minutes.
Add the asparagus, butter, parmesan cheese and pepper. Season with salt if necessary and serve right away.

2 comments:

  1. Anonymous6/14/2014

    Oih nam, uskon että maistuu yhtä hyvältä miltä näyttääkin :)
    Onko sinulla minkäänlaisia kesäsuunnitelmia? Matkoja yms?
    Voisitko tehdä jonkun herkullisen salaatin ja kertoa ohjeen sitten täällä? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos, oli kyllä kieltämättä hyvää :)
      Salaatteja harvemmin teen pääruoaksi, mutta idea kuulostaa todella hyvältä! Olisiko jotain ehdotuksia esim. mitä salaatin kanssa syötäisiin (en itse syö lihaa, joten vegetaristiystävälliset ohjeet hoi) tai mitä kastiketta sen kanssa tarjoiltaisiin?
      Yleensä syömme perheeni kanssa perus jäävuorisalaatti-tomaatti-viinirypäle-kurkku-fetasalaattia muun pääruoan kanssa.
      Joskus tein jopa kvinoasalaattiakin! Mutta lupaan laittaa ohjetta tänne, jos inspis salaattiin iskee. Kiitos vielä :)

      Delete