9/25/2014

Banaani-Nutella-kuppikakut / Banana cupcakes with Nutella frosting

I bet I'll never get tired of cupcakes. Nor bananas. Nor Nutella. And combining them all into one delicious cupcake, wasn't a bad idea. Stuffing your mouth with these isn't a bad idea either. I did it, so you can do it too. Fair enough?
I know I know another cupcake recipe #ontheblog today, but who could resist? And who would wanna take that big ass knife and cut a piece of that gigantic cake and put it on a plate and find a fork and sneeze and accidentally throw the cake on the floor, when you can just grab a cupcake and eat it right away? A-hem. Me, Because I like cakes. They're cute.
I had a small 'I-have-to-try-all-my-tips'-attack. So I did. But in the pics you can see only two different ways I used them. You can find the tips I used from here and here.

Resepti (noin 16 kpl):
5 1/2 dl jauhoja
2 rkl maissitärkkelystä
1/2 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
2 dl muussattua banaania (noin 2 keskikokoista banaania)
4 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
1 1/4 dl fariinisokeria
2/3 dl sokeria
1 iso kananmuna
1 iso kananmunanvalkuainen
1/2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl piimää

Kuorrute:
8 suurta rkl voita
1 2/3 dl Nutellaa
2 1/2 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
5 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria
3-4 rkl kuohukermaa tai maitoa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pue muffinipelti.
Sekoita keskenään jauhot, maissitärkkelys, ruokasooda ja suola. Vaahdota voita, sokereita ja 1 rkl öljyä kunnes vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää sitten toinen ruokalusikallinen öljyä. Sekoita sekaan ensin kananmuna, sitten valkuainen ja vanilja. Lisää banaani.
Sekoita joukkoon 1/3 jauhoista. Lisää sitten puolet piimästä. Lisää nyt puolet jauhoista, ja loput piimästä. Lopuksi voit kaataa sekaan loput jauhoista. Sekoita jokaisen lisäyksen välissä vain hetki, kunnes ainekset sekoittuvat juuri ja juuri.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 18-22 minuuttia. Jäähdytä ensin hetki pellillä ja siirrä sitten jäähtymään ritilälle.

Sekoita kuorrutteen voita, kunnes se on todella pehmeää ja kuohkeaa, noin 5-6 minuttia. Lisää Nutella ja kaakaojauhe ja jatka sekoittamista vielä 2 minuuttia lisää. Lisää joukkoon vanilja- ja tomusokeri. Kaada sekaan kerma tai maito ja jatka vatkaamista vielä 3 minuuttia.

Resepti blogista Cooking Classy



Recipe (about 16 cupcakes):
1 1/4 cup all-purpose flour
2 tbsp cornstarch
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
3/4 cup mashed banana (from about two medium bananas)
1/4 cup butter, room temperature
2 tbsp vegetable oil
1/2 cup granulated sugar
1/4 cup brown sugar
1 large egg
1 large egg white
1/2 tsp vanilla extract
2/3 cup buttermilk

Preheat oven to 350 degrees. In a mixing bowl, whisk together flour, cornstarch, baking soda and salt for 30 seconds, set aside. Mash bananas together with lemon juice, set aside. In the bowl of an electric stand mixer fitted with the paddle attachment, whip butter, 1 Tbsp vegetable oil, granulated sugar and brown sugar until pale and fluffy, then mix in remaining 1 Tbsp vegetable oil. Blend in egg, then blend in egg white and vanilla. Mix in banana mixture. With mixer set on low speed and working in three separate batches, add in 1/3 of the flour mixture alternating with 1/2 of the buttermilk and mixing just until combined after each addition. Divide mixture among 14 - 15 paper lined muffin cups, filling each cup 2/3 full. Bake in preheated oven until toothpick inserted into center of cupcake comes out clean, about 18 - 22 minutes. Allow to cool in muffin tin several minutes then transfer to a wire rack to cool completely. Frost with Nutella Buttercream Frosting and top with sprinkles or chopped, toasted hazelnuts if desired. Store in an airtight container.
Frosting:
1/2 cup butter
1/4 cup Nutella
2 1/2 tbsp unsweetened cocoa powder
2 cups powdered sugar
1/2 tsp vanilla extract
3-4 tbsp heavy cream or milk

In the bowl of an electric stand mixer fitted with the paddle attachment, whip together butters on medium-high speed until very pale and fluffy, about 5 - 6 minutes, occasionally scraping down sides and bottom of bowl. Add in Nutella and cocoa powder and whip 2 minutes longer. Mix in vanilla. Add powdered sugar and blend on low speed until combined, then add in cream and whip on medium-high speed until pale and fluffy, about 3 minutes longer. Spread over cupcakes.

Recipe from Cooking Classy

2 comments:

  1. Upean näköinen. Varmaan maukas ja terveellinenkin aineista päätellen. Voisin vaikka kokeilla. Mitä tuo nutella on?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos paljon!
      Nutella on suklaa-hasselpähkinälevitettä, tosi makeaa, mutta hyvää! Löytyy varmaan ihan lähikaupasta. Nutellaa ei ole pakko käyttää kuorrutteessa, vaan voit tehdä myös toisenlaisen voikreemin, tai vaihtaa kokonaan kuorrutetta :)

      Delete